top of page

Verroeste spouwankers leiden tot gevelschade

Wat zijn verweerde spouwankers?

Spouwankers hechten uw gevel vast aan uw buitenmuur en maakt uw bouwconstructie een stuk steviger. Druk of zuigkracht van wind heeft geen invloed op een gevel waar voldoende gezonde spouwankers in zijn gemetst. Tussen deze spouw zit over het algemeen ook de isolatie van een woning. Maar in een spouw wordt ook ruimte voor luchtcirculatie gelaten, zodat de woning binnen niet vochtig wordt.


Spouwankers kunnen na verloop van tijd gaan roesten of eroderen. Zeker bij oude huizen, van minstens veertig jaar oud, kunnen verouderde spouwankers een probleem vormen. Door onze isoleringsdrift zijn veel spouwmuren met schuimisolatie ingespoten. Deze procedure kan ervoor zorgen dat spouwankers niet voldoende ventileren, er vocht ophoopt en roest optreedt.
Welke gevolgen kan dit hebben voor uw gevel?

Een gevel waarbij de spouwankers het begeven, kan lichte schade beginnen te vertonen zoals scheuren of loszittende delen van de gevel. Wanneer deze schade niet wordt opgevolgd en aangepakt, kunnen beschadigde spouwhaken zelfs leiden tot instortingsgevaar. Wanneer de gevel niet meer goed verankerd is aan de binnenmuur, dan krijgt de wind vrij spel en kan er eventueel gevaar op instorten van de gevel ontstaan tijdens een stevige storm of strakke windstoten.


PK Gevelrenovatie formuleert enkele oplossingen

Er bestaan Europese richtlijnen omtrent het aantal spouwankers dat er per vierkante meter gevel moet gebruikt worden. Deze wetgeving werd echter pas geformuleerd in 1996, voorheen werden amper de helft van de aanbevolen spouwankers gebruikt in bouwconstructies.µ


PK Gevelrenovatie adviseert daarom om de muur van oudere gevels regelmatig te laten controleren door een gespecialiseerd vakman. Zeker wanneer deze zuidwest georiënteerd is, heeft deze gevel ook veel water te verduren gekregen. Nazicht van een goede ventilatie van de muur is dus ook belangrijk.


Wanneer de schade of risico's erg groot zijn, zullen nieuwe spouwankers moeten worden aangebracht. Lokale, kleinere schadegevallen kunnen eventueel opgelost worden met een gevelnaaiïng.


Wenst u graag een nazicht van uw gevel? Contacteer PK Gevelrenovatie uit Lint.

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page